Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, предаде Франс прес. Това

...
Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, предаде Франс прес. Това
Коментари Харесай

Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, за голямо недоволство на Москва

Армения и Съединени американски щати започнаха взаимни военни учения, съобщи Франс прес.

 

Това демонстрира разделянето сред Ереван, обичаен съдружник на Москва, и Русия, затънала във войната с Украйна, отбелязва организацията.

 

Ученията " Ийгъл партнър 2023 ", които се организират от 11 до 20 септември, имат за цел да " покачат равнището на оперативна съгласуемост " на американските и арменските сили, участващи в мироопазващи интервенции. " Можем да потвърдим, че церемонията по откриването на ученията стартира ", заявиговорител на американската войска за Европа и Африка.

 

Според Вашингтон " към 85 американски бойци ще се образоват дружно с към 175 арменски бойци " в подготвителни центрове покрай Ереван. 

 

Москва гледа доста неприятно на тези учения и в петък привика арменския дипломат, с цел да изрази митинг против тези " вражески ограничения ". Ръководителят на съветската дипломация Сергей Лавров акцентира през вчерашния ден, че Русия не вижда " нищо положително в опитите на нападателен член на НАТО да проникне в Кавказ ".  Той обаче изрази вяра, че " съюзническите отговорности " сред двете страни " ще надделеят ".

 

В Ереван обаче се усеща отчаяние от неспособността на Русия да поддържа Армения против Азербайджан, както и от неналичието на присъединяване на съветски миротворци в спора сред двете съседки, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Двете кавказки страни водиха две войни за надзор над отцепническия район Нагорни Карабах, който си оспорват от десетилетия. През последните месеци напрежението сред Баку и Ереван ескалира, като Азербайджан блокира Лачинския кулоар, единствения път, свързващ Армения с Нагорни Карабах, което докара до огромен дефицит на артикули.

 

Русия, която разполага с контингент от миротворци на място, не съумя да овладее рецесията и Армения неведнъж я е упреквала в безучастие, напомня Агенция Франс Прес.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР